Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

1η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας στα Γιάννενα

Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου διοργανώνει την πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας στα Γιάννενα, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" στο Π.Κ. το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 με ώρα έναρξης 6:30 μ.μ.
Αφίσα 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας στα Γιάννενα

Στη συνάντηση αυτή θα πάρουν μέρος επτά διαφορετικά σύνολα και ορχήστρες κιθάρας από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ενώ θα συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 120 νέοι και νέες, ως επί το πλείστον σπουδαστές κιθάρας.
Εκ μέρους του συλλόγου μας, ευχαριστούμε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και όλους όσους, με τον τρόπο του ο καθένας, συνέβαλαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας, ήτοι: "Βίκος" Φυσικό Μεταλλικό Νερό και Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά, "ZOINOS WINERY"- Ζίτσα, Κοτόπουλα "Νιτσιάκος", Κοτόπουλα "Πίνδος", Αρτοποιία Απόστολου Κρέτση "Το Ηπειρώτικο", Φαρμακείο Χαρ.Γιαννούλη και το χορηγό επικοινωνίας "Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων".
Ακολουθεί παρακάτω μια σύντομη παρουσίαση των συνόλων και ορχηστρών κιθάρας που θα υποδεχθούμε στην πόλη μας καθώς και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ορχήστρα Κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Ορχήστρα Κιθάρας Δ.Ω.Λάρισας
Το σύνολο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και αποτελείται κατά πλειοψηφία από σπουδαστές της κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Στην ορχήστρα συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών και στο ρεπερτόριό της υπάρχουν κομμάτια κλασικά, παραδοσιακά, κινηματογράφου κ.α. ελλήνων και ξένων συνθετών. Στόχος της είναι η εξερεύνηση των δυνατοτήτων αυτού του θαυμάσιου οργάνου, η γνωριμία με εξαίρετες μελωδίες και πάνω απ’ όλα η απόκτηση της κοινής μουσικής συνείδησης μέσα στην ομάδα.
Στο σύντομο χρόνο ύπαρξής της έχει πάρει μέρος στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Βέροιας (2012, 2013), στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κοζάνης (2013) και στην 1η, 2η, 3η και 4η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Λάρισας (2012, 2013, 2014, 2015).
Υπεύθυνη διδασκαλίας είναι η Νάνση Χατζή.


Κιθαριστικό Σύνολο Ωδείου "Πολυρυθμία" Πρέβεζας
Κιθαριστικό Σύνολο Ωδείου "Πολυρυθμία"
Το κιθαριστικό σύνολο του Ωδείου είναι ένα ευμετάβλητο σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι σπουδαστές της κιθάρας από το επίπεδο της κατωτέρας σχολής και πάνω.
Εκτός από τις εκδηλώσεις του ωδείου όπου εμφανίζεται, κατά καιρούς συμετείχε σε συναυλίες στο Αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, στην Αρχαία Ελέα, στις Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας και άλλες εκδηλώσεις.
Το σύνολο ετοιμάζει ο κιθαριστής Νίκος Ρώσσος







Σύνολο Kιθαριστών “GuitÃriston” Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
"GuitÃriston" Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας
Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τον Ιωάννη Ζορπίδη. Απαρτίζεται από μουσικούς όλων των επιπέδων, αφού η συμμετοχή στο σύνολο είναι ελεύθερη και ανοιχτή προς κάθε μαθητή του σχολείου. Το “GuitÃriston” εκ πεποιθήσεως εμφανίζεται επί σκηνής χωρίς τη διεύθυνση του υπεύθυνου καθηγητή-μαέστρου.
Διδασκαλία-επιμέλεια συνόλου: Ιωάννης Ζορπίδης







Volos Guitar Company
Volos Guitar Company
Η Volos Guitar Company δημιουργήθηκε το 2011, μετά από μία πρωτοβουλία των καθηγητριών Νάνσης και Έφης Χατζή, με παιδιά από τις πόλεις του Βόλου, του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής του νομού Μαγνησίας.
Το σύνολο αποτελείται από μαθητές ηλικίας 9-14 ετών και λειτουργεί ως τόπος συνάντησης και ευκαιρία έκφρασης νέων κιθαριστών.
Έχοντας παράλληλα ως στόχο τη γνωριμία τους με ηχοχρώματα διαφορετικά από αυτά της κιθάρας, κατά καιρούς συνεργάζονται με σπουδαστές άλλων οργάνων, γνωρίζοντας ένα ρεπερτόριο διασκευασμένο κατάλληλα για την καλλιτεχνική τους ανάπτυξη.
Έχουν εμφανιστεί στη 2η και 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Βέροιας (2012, 2013), στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κοζάνης (2013), στην 1η, 2η , 3η και 4η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Λάρισας (2012, 2013, 2014, 2015), καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις στον Αλμυρό και τον Βόλο.
Διδασκαλία –Διεύθυνση: Νάνση Χατζή.



Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου "Sempre Viva"
Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου "Sempre Viva"
Η ‘Sempre Viva’ είναι μια ορχήστρα από σαράντα πέντε συνολικά κιθαρίστες, αποτελούμενη από έξι επαγγελματίες καθηγητές και τριάντα εννέα παιδιά, μικρούς κιθαριστές, με έδρα τον Βόλο, του Νομού Μαγνησίας. Σφραγίδα για τη γέννηση του συνόλου, αποτέλεσε το όνομα ‘sempre viva’ ενός όμορφου σπάνιου λουλουδιού, μιας και συλλέγεται σε δύο μόνο περιοχές στην Ελλάδα. Η ιδιότητά του να μη μαραίνεται στο χρόνο είναι αυτή που το καθιστά άξιο προσοχής.
Η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου “Sempre Viva” έχει σημειώσει αρκετές εμφανίσεις-συμμετοχές σε συναυλίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, αλλά και η δράση του έχει φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η στήριξη και συμπαράσταση, τόσο του μουσικού ακροατηρίου, όσο και της τοπικής κοινότητας, αποτελεί απαραίτητο σύμμαχο για τη συνέχιση της μουσικής δράσης του.
Διεύθυνση και Διδασκαλία Ορχήστρας: Ευαγγελία Γούσια


Ορχήστρα κιθάρας "Apoyando" Μουσικού Σχολείου Λάρισας
"Apoyando" Μουσικού Σχολείου Λάρισας
Η ορχήστρα κιθάρας ‘Apoyando’ του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, είναι ένα σύνολο που μετρά 11 χρόνια ζωής εκ των οποίων τα 9 τελευταία την ευθύνη και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο καθηγητής κ. Καλαμπάκας Αθανάσιος. Συμμετέχει και πρωταγωνιστεί στα μουσικά δρώμενα του σχολείου αλλά και σε εκδηλώσεις του δήμου καθώς και διαφόρων καλλιτεχνικών συλλόγων και σωματείων της πόλης μας.
Εμφανίστηκε στη 1η & 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στα φεστιβάλ κιθάρας στη Βέροια , στο 22ο Διεθνές φεστιβάλ Χορωδιών του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Λωζάνης στην Ελβετία με πρόγραμμα του σχολείου.
Σκοπός του συνόλου είναι η διεύρυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η ένταξη των μαθητών της κιθάρας σε ένα ευρύτερο μουσικό σύνολο υπερβαίνοντας το μοντέλο της ατομικής επαφής και διδασκαλίας.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αθανάσιος Καλαμπάκας




Πρόγραμμα συναυλιών





* Να σημειωθεί ότι, λόγω τυπογραφικού λάθους στο πρόγραμμα, δεν αναγράφηκε σωστά το όνομα και η ιδιότητα του μαέστρου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας. Ο Ιωάννης Ζορπίδης έχει την επιμέλεια του συνόλου και όχι τη διεύθυνση, όπως αναφέρεται πιο πάνω στη σχετική παρουσίαση.