Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Σχετικά με το Σύλλογό μας

Ενότητες:



Το ιστολόγιο

Το παρόν ιστολόγιο είναι ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Συλλόγου μας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει μέσο ενημέρωσης και ανάδειξης των δραστηριοτήτων του, αλλά και μέσο επαφής με όλους όσους επιθυμούν να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις μας, να προτείνουν ιδέες, να συμμετέχουν στο κιθαριστικό σύνολο και γενικότερα να συνεισφέρουν στην ευρύτερη πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη.

                                                                                      Το Δ.Σ. του Συλλόγου    



Το νυν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου (διετία 2023-2024)

Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στις 04.02.2023 (οι οποίες διεξήχθησαν μέσω ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας) και την αμέσως μετά συγκρότηση του Δ.Σ. σε Σώμα, υπεύθυνοι για την εκπροσώπηση και λειτουργία του Σωματείου κατά τη τρέχουσα διετία 2023-2024, είναι οι εξής:

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Γιώργος Νάκης, πρόεδρος
Πέτρος Ζώης. αντιπρόεδρος
Σταυρούλα Στεργίου. γραμματέας
Βασιλική Μανούση, ταμίας
Ειρήνη Θωμά, μέλος
Θωμάς Παππάς, αναπληρωματικό μέλος
Σωτήρης Ματσάγκας, αναπληρωματικό μέλος

Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
Σωτηρία Καζνέση
Βασίλειος Δόσης
Μιχαήλ Κατσούδας



Νομική μορφή και έδρα του συλλόγου

Το "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών" είναι ένας επίσημα αναγνωρισμένος σύλλογος (Σωματείο) σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 314/2012 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων. Ο σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και εκφράζει την προσδοκία να συμβάλλει στη γενικότερη πνευματική ανάπτυξη και μουσική καλλιέργεια, προσδίδοντας διαστάσεις τόσο παιδαγωγικές όσο και καλλιτεχνικές.

Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου στεγάζεται στον όροφο του παλιού πέτρινου Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας Ροδοτοπίου, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 374/2012 Απόφαση παραχώρησης του χώρου από το Δήμο Ζίτσας. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται οι πρόβες του κιθαριστικού συνόλου και είναι εγκατεστημένη η διοίκηση του συλλόγου.


Βάσει του Καταστατικού του Συλλόγου, σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μουσικού συνόλου από κιθάρες, το οποίο θα αποβλέπει στη μελέτη, ερμηνεία και παρουσίαση μουσικών έργων, η ενθάρρυνση συμμετοχής κιθαριστών κάθε ηλικίας σε αυτό, η δυνατότητα συνεργασίας και σύμπραξης του Συνόλου με μουσικούς άλλων μουσικών οργάνων, με χορωδίες κτλ, η ανάπτυξη της μουσικής παιδείας, η διοργάνωση επιμορφωτικών εκδρομών για την παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων κ.ά.

Προς ευόδωση των παραπάνω σκοπών, το Σωματείο είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και προτάσεις, σε συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς (όπως π.χ. συλλόγους, δήμους, ιδρύματα, σχολεία κτλ), σε συμπράξεις με μουσικούς και μουσικά σχήματα, σε συμμετοχές και διοργανώσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus κ.ά.


Εγγραφή μελών

Σύμφωνα με το Καταστατικό, για να γίνει κανείς μέλος του συλλόγου πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να καταβάλει το ποσό εγγραφής των 30 ευρώ, ενώ στη συνέχεια για κάθε χρόνο το ποσό των 5 ευρώ ως συνδρομή.

Σημειώνεται ότι νέα μέλη μπορούν να γίνουν τόσο μουσικοί, όσο και φίλοι της μουσικής και του πολιτισμού ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής που διαμένουν, καθώς επίσης και γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στα κιθαριστικά σύνολα. Ως εκ τούτου, η ιδιότητα του μέλους του συλλόγου δεν προϋποθέτει καμία μουσική ειδίκευση.


Για να μπορεί κανείς να συμμετέχει ως εκτελεστής στο Κιθαριστικό Σύνολο είναι απαραίτητο να έχει κατακτήσει σημαντικά επίπεδα στη σπουδή της κλασικής κιθάρας, διαθέτοντας αντίστοιχες εκτελεστικές ικανότητες, ενώ δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

ΚΣΡ, Ιωάννινα, 23-1-2016
Ταυτόχρονα, ανάλογα με τα εκάστοτε μουσικά προγράμματα και το είδος των ενορχηστρώσεων, μπορούν να συμμετέχουν και εκτελεστές άλλων μουσικών οργάνων (όπως π.χ. μπάσου, κρουστών, εγχόρδων με δοξάρι, πνευστών κ.ά.), καθώς και τραγουδιού και φωνητικών. 

Επίσης, στο σύλλογο λειτουργεί Junior Κιθαριστικό Σύνολο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά δημοτικού σχολείου και γυμνασίου, τα οποία συνήθως βρίσκονται στα πρώτα στάδια ενασχόλησης με την κιθάρα. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι τα παιδιά να μπορούν να διαβάζουν και να παίζουν τουλάχιστον απλά μονοφωνικά κομμάτια. Ακόμη, είναι δυνατό στο Junior Σύνολο να συμμετέχουν και άλλα μουσικά όργανα, ανάλογα με τις ενορχηστρώσεις, όπως αναφέρθηκε αντίστοιχα παραπάνω για το πρώτο κιθαριστικό σύνολο.

ΚΣΡ, 22-1-2017, Φωτο: Βαγγέλης Φίλης
Επισημένεται ότι τα κιθαριστικά σύνολα είναι ανοιχτά στη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου μουσικού, σπουδαστή μουσικής και φίλου της μουσικής, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής περιοχής διαμονής τους και ανεξαρτήτως της φοίτησής τους ή της συνεργασίας τους με μουσικές σχολές, ωδεία, μουσικοδιδασκάλους κτλ. Ιδιαίτερα, στις περιπτώσεις που εκτελεστές διαφορετικών μουσικών οργάνων (πέραν της κιθάρας) ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κιθαριστικά σύνολα, προτείνεται οι ίδιοι να εκφράζουν εκ των προτέρων την επιθυμία συμμετοχής τους προς το ΚΣΡ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη για την πιθανότητα επιλογής σχετικών μουσικών έργων. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν email στο roguenpassaron@gmail.com. Πρόβες γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα, στην αίθουσα του συλλόγου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, όπου διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. 
 
Πινακίδα στο Ροδοτόπι
Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα στο Ροδοτόπι. Κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας και αποτελούσε την έδρα του τοπικού Τούρκου διοικητή. Μετά την απελευθέρωση το 1913, χρησιμοποιήθηκε ως Δημοτικό Σχολείο μέχρι τη δεκαετία του 1980. Κατά τη δεκαετία του 1970 αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας του κτιρίου με την προσθήκη ενός νεότερου τμήματος ως προέκταση του παλιού, με σκοπό την εξασφάλιση μεγαλύτερου χώρου για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου. Στην πραγματικότητα ο σκοπός αυτός δεν επιτεύχθηκε ποτέ, αφού το Δημοτικό Σχολείο μεταστεγάστηκε σε άλλο καινούριο κτίριο που χτίστηκε σε ανεξάρτητο χώρο. Από τη δεκαετία του 1990, στην προέκταση του κτιρίου (νεότερο τμήμα) λειτουργεί παιδικός σταθμός, ενώ στο παλιό πέτρινο τμήμα του στεγάζονται το ΚΑΠΗ (ισόγειο) και ο σύλλογος "Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων - Η Πασσαρών" (όροφος).

Η ακριβής διεύθυνση του κτιρίου φαίνεται στο σύνδεσμο: το ΚΣΡ στο χάρτη Google



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διετία 2021-2022

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Γιώργος Νάκης, πρόεδρος
Πέτρος Ζώης. αντιπρόεδρος
Σταυρούλα Στεργίου. γραμματέας
Θωμάς Παππάς, ταμίας
Σωτήρης Ματσάγκας, μέλος

Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
Ειρήνη Θωμά
Βασίλειος Δόσης
Σωτηρία Καζνέση


Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διετία 2019-2020

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Γιώργος Νάκης, πρόεδρος
Πέτρος Ζώης. αντιπρόεδρος
Σταυρούλα Στεργίου. γραμματέας
Θωμάς Παππάς, ταμίας
Σωτήρης Ματσάγκας, μέλος
Χρήστος Παργινός, αναπληρωματικό μέλος
Σπύρος Μπερής, αναπληρωματικό μέλος

Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
Ειρήνη Θωμά
Σωτηρία Καζνέση
Αλέξανδρος Τσιάβος


Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διετία 2017-2018

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Γιώργος Νάκης, Πρόεδρος
Πέτρος Ζώης, Αντιπρόεδρος (από 1/1/2018)
Σταυρούλα Στεργίου, Γραμματέας
Θωμάς Παππάς, Ταμίας
Χρήστος Παργινός, Μέλος (από 1/1/2018)
Οδυσσέας Πατούνας, Αναπληρωματικό Μέλος (Αντιπρόεδρος μέχρι 31/12/2017)
Σωτήρης Ματσάγκας, Αναπληρωματικό Μέλος
Σωτηρία Καζνέση, Αναπληρωματικό Μέλος

Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
Ειρήνη Θωμά
Βασίλης Δόσης
Γιώργος Μάστακας


Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διετία 2015-2016

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
Γεώργιος Νάκης, Πρόεδρος
Σωτηρία Καζνέση, Αντιπρόεδρος
Σταυρούλα Στεργίου, Γραμματέας
Ασημίνα Λύγδα, Ταμίας
Οδυσσέας Πατούνας, Μέλος
Πέτρος Ζώης, Αναπληρωματικό Μέλος
Θωμάς Παππάς, Αναπληρωματικό Μέλος
Σωτήριος Ματσάγκας, Αναπληρωματικό Μέλος  
    Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
    Αθάνατος Ντομουχτσής
    Ιωάννης Μάνθος
    Ευριπίδης Παππάς


    Το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη διετία 2013-2014

    Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου :
    Γιώργος Νάκης (πρόεδρος)
    Βούλα Στεργίου (αντιπρόεδρος)
    Σωτηρία Καζνέση (γραμματέας)
    Ασημίνα Λύγδα (ταμίας)
    Σωτήρης Ματσάγκας (μέλος)
    Δήμος Τσελέφης (αναπληρωματικό μέλος)

    Μέλη Ελεγκτικής Επιτροπής
    Νεφέλη Ζώη
    Ανθή Μέλλου-Ζώη
    Αθάνατος Ντομουχτσής